Archivo del blog

domingo, 13 de marzo de 2011

FAMÍLIA LILIÀCIES

Aspidistra elatior
Planta vivaz perenne. ppp. Originària de l'Est d'Àsia esà naturalitzada en tota la zona mediterrània. Coneguda com Fulles o Fulles de saló. Éss una planta prou rustica. Aquesta espècie es caracteritza per la seua reduïda demanda de llum, la qual cosa permet col·locar-la en tests en racons i passadissos, on altres plantes no resistirien. Antigamente es conreava als patis dels palaus on hi havia humitat i prou foscor. Ha de regar-se amb moderació. Disminuir el reg a l'hivern. Encara que toleren l'aire sec ruixar les fulles una vegada a la setmana És una planta de creixement molt lent pel que l'aporte d'abonament aquesta molt restringit als mesos de l'estiu (quan hi ha mes reg). Si les fulles s'esquerden, ha de suprimir el tractament d'abonament. Si es produeixen sequedats grogues que es tornen marrons és a causa de la sequedat ambiente (cura amb la calefacció). Podar arran de terra els exemplars desbaratats. Pot dividir-se la mata per a aconseguir noves plantes d'Aspidistra.

Ophiopogon japonicus
Planta policàrpica perenne (ppp) originaria de l'Est d'Àsia. Sinonínmia: Convallaria japonica. Tmabé conegut com Convalaria. Mata cespitosa, densa, que va cobrint el sòl en colònies. Alçada: 20 cm. Fulles llargues i estretes de color verd que cauen en forma de font. Produeix floretes de color rosa clar, lila clar o blanc, seguides de curiosos petits fruits, blava porcellana, de la grandària d'un pèsol. Bona catifa de sotaboscos i llocs umbrosos. En jardins com tapitzant, en bordures o sota arbres. Excel·lent per a substituir a la gespa on aquest no creixeria. No precisa sega. Suporta el trepix a condició de ser segada.  Molt usada en les parts properes a una cascada. Llum: ombra parcial. En llocs frescos també s'adapta al sol. Suporta la sequera, però prefereix alguns regs regulars. Qualsevol terreny, fins i tot calcari. Prefereix els sòls ben drenats.

 Ophiopogon jaburan
Ppp (planta vivaz perenne) que forma grups amb diferents individuos. Molt resistent. Fulles de color verd fosc. Floració a començament d'estiu amb flors acampanades blanques que donen lloc als fruits: drupes de color blau fosc.

Ophiopogon planiscapus "Nigrescens"
Planta vivaz perenne (ppp) que al hivern assumeix una coloració violeta; és de la talla petita i pot aconseguir els 25 cm de grandesa. Manté les fulles a l'hivern. El desenvolupament del Ophiopogon planiscapus És rastrer, tapitzant. El Ophiopogon planiscapus té el desenvolupament d'una herbàcia perenne.


Ruscus hypoglossum
Arbust perenne (ap) originari del Centre i Est d'Europa. Brusco de hojas anchas. Tiges aplanades en forma de fulla. Arbust amb branques de consistència herbàcia, molt ramificat, rizomatos, de 0,5-1 m d'alçada. Plantes dioiques, flors en la part central de la tija aplanada, en l'aixella d'una bràctea transparent. Fruit una baia globosa de color roig brillant, d'1 cm de diàmetre. Destacada pel seu aspecte, formant una mata verd, i curiosa pel lloc en el qual es produeix la seua floració i fructificació. Es considera més ornamental que el Ruscus aculeatus, el qual posseeix fulles més xicotetes i pinchudes. Útil a l'hora de cercar solucions per a les zones d'ombra o mitja ombra en el jardí.


Ruscus aculeatus
 Arbust perenne originari d'Europa. També popularment conegut com Galzeran, brusco o rusco. Això que pareixen fulles en realitat són tiges modificades. Les verdaderes fulles es troben al mig de les falses i són molt petites. Es tracta d'un arbust de port xicotet, de fulles perennes de color verd fosc, que aconsegueix fins a 80 cm d'altura. Les branques són plançons tesos, branquejats al capdamunt. Les fulles pròpiament dites són tan xicotetes que passen inadvertides. La planta té peus masculins i femenins (dioica). El fruit és una baia globular de color roig, que recorda a les cireres. El rusco creix sense massa exigències però prefereix les zones ombries. La floració es produeix a la primavera i els fruits maduren cap a la tardor. Viu des d'el nivell del mar fins els 1000 m d'altura al sotabosc centreeuropeu i mediterrani, tot i que també el trobem al nord d'Àfrica i a Àsia. Prefereix els sòls bàsics, secs i fèrtils i les zones ombrívoles. És un component característic de l'alzinar amb marfull mediterrani. Utilitzat a la jardineria urbana en rocalles i com tapitzant de zones d'ombra dels taluds.


Tulbaghia violacea
 Planta vivaz perenne (ppp) originaria de Sudàfrica (Al.liàcies). Es tracta d'una planta bulbosa, de creixement ràpid, molt popular i utilitzada ornamentalment al jardí.


Danaë racemosa
Planta vivaz perenne (ppp) originaria d'Europa sureste i Àsia occidental. Coneguda com Llorer d'Alejandria. Utilitzat en temps grecs i Romans com corona d'atletes exemplars, oradors i poetes. El nom ve del mite grec - Danae era la filla de Acrisius; va donar naixement a Perseus. Els fruits no naixen al centre de la "fulla" com els ruscus.


Aloe saponaria
Planta crasa (pc) originari d'Àfrica del Sud. És una planta suculenta amb les fulles agrupades en rosetes basals. Les fulles són carnoses, llargues, estretes i lanceolades de color verd vermellós clapejades amb punts blancs i amb els marges dentats. La inflorescència en raim, generalment de forma més esfèrica que altres aloes com l'Aloe arborescens, amb flors tubulars de color taronja vermellós que es troben al final d'una tija erecta que sorgeix de la roseta.









No hay comentarios:

Publicar un comentario